Romania este in prezent cel de-al saptelea producator de bere din Europa, inaintea unor tari cu traditie in industria berii ca Belgia, Danemarca, Austria sau Irlanda, potrivit datelor Asociatiei Berarii Europei (Brewers of Europe).
"Romania, prin productia realizata in acest moment reprezinta aproximativ 5% din productia de bere din Europa. Aceasta pozitie a fost consolidata in ultimii zece ani, deoarece in 1998 Romania realiza putin peste 2% din productia europeana de bere", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, din care fac parte toate cele patru filiale locale ale multinationalelor din industria berii (Heineken Romania, Ursus Breweries, InBev Romania, United Romanian Breweries Bereprod), precum si grupul cu actionariat autohton Romaqua, controlat de Octavian Cretu, care detine marca Albacher. Alaturi de cele cinci companii, cel mai mare jucator independent de bere de pe piata romaneasca este grupul European Food, controlat de fratii Ioan si Viorel Micula. Cei doi antreprenori locali au investit in judetul Bihor intr-o fabrica de bere a carei capacitate de productie poate ajunge la 5 milioane de hectolitri, potrivit propriilor informatii.
Dezvoltarea economica, cresterea puterii de cumparare impreuna cu temperaturile din ce in ce mai ridicate pe parcursul intregului an au urcat in 2007 vanzarile de bere din Romania la 19,4 milioane de hectolitri, in crestere cu 9,6% fata de anul precedent, cand volumul comercializat a fost de 17,7 milioane de hectolitri. In 2008, datele preliminare arata un avans al pietei de 6%, la peste 20 de milioane de hectolitri.
Aceste rezultate au determinat intrarea Romaniei in topul celor mai mari producatori de bere din Europa, alaturi de tari ca Germania, Marea Britanie, Polonia, Spania, Olanda si Cehia.
Germania a produs in 2007 aproximativ 102,6 milioane de hecto