ECONOMIC Produsele bio sunt din ce in ce mai cautate pe pietele din vestul Europei. Avand in vedere sumele "frumusele" pe care europenii le platesc pentru astfel de alimente, tot mai multi fermieri autohtoni renunta la ingrasamintele chimice pentru a-si cultiva graul sau pentru a-si creste vacutele in sistem ecologic.Agricultura bio, mai infloritoare FLORINA ZAINESCU
NOU. Merele ecologice ajung pe piata europeana si sub forma de sucuri Anul 2004 pare a fi unul al abundentei pentru producatorii de fructe si legume ecologice. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, productia de legume ecologice estimata a se fi realizat in 2004 se ridica la 3.000 tone, cu 900 tone mai mult decat anul trecut. In acelasi timp, recolta de visine, cirese si mere bio este estimata la 510 tone, o cantitate superioara fata de cea obtinuta in 2003 - 320 tone. Cultivatorii de zmeura, afine, nuci si catina ecologica spera sa fi obtinut anul acesta circa 820 tone de astfel de fructe, de 2,56 ori mai mult comparativ cu 2003. Conform estimarilor organismelor de inspectie si certificare, in 2004 s-au obtinut 30.500 tone de cereale si 19.890 tone de plante oleaginoase, cantitati superioare celor inregistrate in anii anteriori. De altfel, productia ecologica estimata a se obtine pe intreg sectorul vegetal se ridica la 55.590 tone, cu peste 25.000 tone mai mare comparativ cu 2003.
PRODUSE ANIMALE. Si la capitolul produse bio de provenienta animala estimarile sunt optimiste: 92.868 hectolitri de lapte de vaca, 1.800 hl lapte de oaie, 650.000 oua si 48 tone de telemea de oaie. In plus, productia de miere de albine ar putea atinge 200 tone (110 tone anul trecut), cea de schweitzer 116 tone si cea de cascaval ecologic se va ridica la 253 tone. "Totusi, datele concrete legate de cantitatea de produse ecologice obtinuta in 2004 le vom avea abia la inceputul anulu