O alimentaţie bogată în zahăr este greu de evitat. Carbohidraţii se găsesc în aproape toate alimentele şi joacă un rol esenţial în buna funcţionare a sistemului imunitar, fertilitate sau coagularea sângelui. O lipsă de carbohidraţi poate duce la proasta funcţionare a organismului. Deficitul de carbohidraţi este însă rar întâlnit în ţările occidentale.
Mai des întâlnit, zahărul în exces poate cauza probleme mari. Consumul excesiv de hidraţi de carbon, în special zaharuri rafinate (cum ar fi siropul de zahăr sau porumbul), poate provoca obezitate, diabet de tip 2 şi cancer. De aceea, Regimes Maigrir, citat de ziare.com, a întocmit o listă cu 10 alimentele dulci, care ar trebui să fie consumate cu moderaţie.
1. Fructoză şi zahărul pudră. Este vorba de glucide rafinate în stare pură. Acestea sunt făcute din 99,999% carbohidraţi.
2. Băuturile făcute din prafuri şi bomboanele gumoase. Bomboanele sunt derivate simple de zaharuri rafinate şi sunt adesea făcute din carbohidraţi în proporţie de 98-99%, având o valoare nutritivă mică.
3. Cerealele. Cele mai multe cereale aflate în comerţ sunt pline de zaharuri (chiar şi cele care pretind că sunt cerealele integrale). Dacă citiţi eticheta acestora, veţi vedea că unele sunt constituite în proporţie de 90-93% din carbohidraţi. În schimb, boabele de ovăz sau secară pot conţine doar 10 - 12% glucide, iar aceste cereale oferă mai multe vitamine şi carbohidraţi complecşi (carbohidraţi buni) faţă de restul cerealelor.
4. Fructe uscate (mere, prune, banane, curmale). Fructele uscate sunt bogate în carbohidraţi. Aceste alimente conţin, de asemenea, o mulţime de fibre şi vitamine. Pe termen lung, ar fi mai bine să reduceţi consumul de astfel de elemente. Fructele uscate precum merele, prunele şi bananele sunt făcute din glucide în proporţie de 88-90%, piersicile şi cais