Băuturile alcoolice, inclusiv berea şi vinul, s-ar putea scumpi ca urmare a „alinierii” accizelor în ţările UE. Comisia Europeană a propus majorarea limitei minime de accizare cu 31%. Justificarea majorării se bazează pe trei argumente. Primele două se referă la chestiuni economice. În perioada 1992 – 2005, rata inflaţiei a fost de 31%, iar ultima „indexare” a accizelor s-a făcut în 1992. În plus, în această perioadă, diferenţa între nivelul accizelor în diferite ţări a crescut atât de mult, încât decalajul dintre ratele cele mai mici şi cele mai mari a ajuns să fie 1.100%, fapt care a dus la înflorirea contrabandei.
La un asememea procent, până şi cumpărăturile turiştilor au devenit o problemă, aceştia fiind tentaţi să ia ca suveniruri cantităţi mari de băuturi alcoolice din ţările în care sunt mai ieftine. De pildă, într-un raport al Comitetului Economic şi Social European se arată că „în Suedia, în 2004, turiştii şi contrabandiştii au importat aproximativ 164 de milioane de litri numai de bere, ceea ce a reprezentat un volum egal cu acela comercializat de monopolul de stat (Systembolaget) şi a reprezentat o pierdere de circa 190 de milioane de euro la veniturile din accize şi TVA. (...) Se estimează că, în ultimii doi ani, contrabanda s-a dublat. (...) În 2005, turiştii au importat în Finlanda mai mult de 42 de milioane de litri de bere, 10% din consumul total, provocând pierderi bugetului de stat mai mari de 50 de milioane de euro. Treizeci de milioane de litri au fost importaţi în Austria din Germania şi Republica Cehă şi mai mult de 100 de milioane în Regatul Unit (în plus faţă de contrabanda pe scară mare).
În fine, cel de-al treilea argument în favoarea creşterii limitei minime de accizare este dat de creşterea numărului de cazuri de consum mare de alcool în rândul cetăţenilor europeni.
Propunerea Comisiei Europene a stârnit nemulţumirea p