În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magneziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.
În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magneziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.
Pofta de dulce este normală atît la copii, cît şi la adulţi. Dar pînă la un punct. În condiţiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problemă dacă mîncăm o bomboană sau un pătrat de ciocolată. Trebuie să ne alarmăm atunci cînd nu ne putem abţine şi devorăm o pungă întreagă de bomboane, o tabletă de ciocolată. În spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carenţele de magneziu sau crom, atrag atenţia nutriţioniştii. În asemenea situaţii, cel mai bine este să înlocuim dulciurile cu fructe crude şi să luăm nişte suplimente cu magneziu şi crom. “Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre manifestările stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale integrale, banane, nuci rezolvă stările de stres. În ceea ce priveşte cromul, acesta contribuie la transferul glucozei din sînge în celule şi este folosit în procesele energetice la sintetizarea carbohidraţilor. Persoanele care au deficit de crom sînt mai expuse riscului de a dezvolta rezistenţă la insulină, hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă abuzăm de dulciuri în mod frecvent, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă probleme pancreatice, dezvoltarea rezistenţei la glucoză, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate.
ATENŢIE! La unele persoane, pofta de a mînca o bomboană sau o prăjitură apare imediat ce s-au ridicat de la masă. Potrivit n