Nici un suc din comerţ nu poate egala calităţile ceaiului din frunze proaspete de mentă. Este sănătos, răcoritor, plăcut la gust, antisudorific şi energizant.
Nici un suc din comerţ nu poate egala calităţile ceaiului din frunze proaspete de mentă. Este sănătos, răcoritor, plăcut la gust, antisudorific şi energizant. În zilele caniculare, infuzia şi maceratul de mentă sînt ideale pentru a ne potoli setea, ne asigură dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Pentru prepararea maceratului, se pune în apă o crenguţă de frunze proaspete de mentă, se lasă şase ore într-un loc întunecos şi ferit de căldură, se strecoară şi se consumă ca atare sau îndulcit cu miere. Infuzia de mentă se consumă caldă, fiindcă băuturile calde sînt mai răcoritoare decît cele reci. Se foloseşte o crenguţă de mentă la o cană cu apă. Planta se infuzează cel mult trei minute. Pentru aromă, se poate adăuga în infuzie, după preparare, o feliuţă subţire de lămîie sau cîteva picături de suc de lămîie.
Infuzii energizante
Preparatele din mentă au însă un dezavantaj: nu sînt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. “Se poate face însă o asociere cu ceai verde pentru a anula acest efect”, ne asigură dr Cristina Bălănescu. Amestecul de mentă şi ceai verde este energizant şi pentru că are un conţinut bogat în antioxidanţi, el este recomandat persoanelor obosite, stresate, vîrstnicilor şi celor care urmează diferite tratamente. Şi tinerii care se află în preajma examenelor pot consuma acest ceai, fiindcă stimulează celulele nervoase. Se prepară o infuzie cu un amestec în părţi egale cu mentă şi ceai verde. Nu se consumă mai tîrziu de ora 16:00-17:00, întrucît poate provoca insomnie, avertizează specialistul nostru.
Frunzele de mentă se pot adăuga şi în sucul de soc, care