de GEORGETA LICSANDRU ALIMENTATIE ECHILIBRATA Hamburgeri, hot-dog, pizza, cartofi prajiti si o bautura carbogazoasa intr-un cuvant fast-food... "Combinatia dintre o bautura carbogazoasa, o portie de cartofi prajiti si un hamburger este o bomba calorica.
Putem insa sa mancam sanatos si la fast-food: un preparat din peste, o salata de legume, un pahar cu suc natural de fructe, iar ca desert o salata de fructe", este de parere prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Dieta monotona La inceput, hrana oferita la fast-food era parte a unei diete monotone, hipercalorice. Fast-food-urile au fost deseori incriminate din punct de vedere nutritional si de faptul ca folosesc grasimi partial hidrogenate sau hidrogenate, care nu sunt sanatoase. Depinde insa de managementul lantului, unii limitand folosirea unor astfel de produse. De asemenea, multe dintre alimentele din fast-food-uri au un continut ridicat de grasimi si carbohidrati rapizi, cu densitate calorica mare.
Obisnuinta de a consuma zilnic si in cantitati mari asemenea alimente are drept consecinta supraponderalitatea, apoi obezitatea, care a capatat amploarea unei epidemii la un moment dat in Statele Unite.
Din cauza criticilor si presiunilor continue, magazinele fast-food au inceput sa isi diversifice meniul, astfel incat atat in America, cat si la noi se pot servi meniuri cu salate de legume, de fructe, de asemenea peste pregatit in forme "care sa nu ii degradeze valoarea biologica, sa nu il incarce cu alte grasimi decat cele pe care le are in mod natural, acele grasimi valoroase", arata prof. dr. Mencinicopschi.
Un alt "pacat" de care au fost invinuite produsele fast-food a fost ca legumele si fructele folosite sunt congelate. Daca lantul frigorific este bine pus la punct, daca legumele si fructele nu sufera decat o congelare, i