Profită de bogăţia de fructe şi legume de toamnă. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi arată care sunt calităţile lor şi de ce trebuie să le incluzi zilnic în alimentaţia ta. Profită de bogăţia de fructe şi legume de toamnă. Specialistul nostru, dr. Lygia Alexandrescu, îţi arată care sunt calităţile lor şi de ce trebuie să le incluzi zilnic în alimentaţia ta.
Când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant fiind, de asemenea, foarte bogate în fibre, au un important rol de curăţire a deşeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal. Conţinutul lor în clorofilă oferă organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizează toxinele şi curăţă fluidele vitale din organism. Uşor şi complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât şi cu făinoasele.
Varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles, roşiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special ale sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau diverselor infecţii. Bogate în nutrienţi antioxidanţi ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietăţile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuşi Confucius, îl utiliza la fiecare masă.
Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru efectele sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru binecunoscutele sale calităţi curative.
Usturoiul posedă şi el următoarele proprietăţi: in