„Alcoolul, plăcere şi viciu în Braşovul de odinioară” este titlul unei noi expoziţii găzduită de Muzeul Judeţean de Istorie, care aduce în faţa braşovenilor contemporani fotografii, ilustraţii, dar şi obiecte din hanurile, birturile şi cârciumile cetăţii de altădată. O evoluţie a fabricării şi consumului de băuturi alcoolice din Evul Mediu până în perioada regimului comunist
Căni de bere sau de vin, carafe, sigle ale hanurilor de altădată din Braşov, fotografii cu cârciumi de odinioară, dar şi o reţetă de bere nemţească. Sunt doar câteva lucruri pe care le pot vedea braşovenii în expoziţia „Alcoolul, plăcere şi viciu în Braşovul de odinioară”, la Muzeul Judeţean de Istorie. „Este reţeta de bere Kneip. De fapt, ea a fost refăcută după o reţetă mănăstirească, a unui călugăr, preluată de nişte farmacii, din spaţiul german, şi de aici de la Braşov. Actualmente ea se găseşte la Arhivele Statului”, a explicat, ieri, la vernisarea expoziţiei, Cristina Tănase, curator expoziţie.
Expoziţia vine vine să completeze un alt eveniment ce a avut în centrul său viciul fumatului. „Această expoziţie completează o altă expoziţie pe care noi am organizat-o aici despre tutun. Este o expoziţie inedită, dar şi îndrăzneaţă”, a precizat Radu Ştefănescu, director Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
În Braşov, hanurile cu pivniţe şi cârciumi apar în secolul XV. Mult mai târziu apar cafenelele, dar şi restaurantele, frecventate de orăşenii pretenţioşi.
În diverse monografii se arată că, în secolul XVI, locuitorii din zonele limitrofe Braşovului se îndeletniceau cu fabricarea rachiului din prune şi bere, pentru care o bună bucată de vreme nu s-a plătit impozit. În 1764 magistratul limitează cantitatea de orz pentru băuturile alcoolice şi impune taxe.
Potrivit statisticilor Camerei de Comerţ şi industrie, în 1889 funcţionau la Braşov 5 fabrici de alcool, car