De la coafeză la ospătar, toţi aşteaptă o “mică atenţie” pentru serviciile oferite. În caz contrar, cu următorul prilej în care clientul ajunge pe mâna lor, fie refuză să îl primească, fie îl tratează prost.
1 /.
Şoferii de taxi uită mai tot timpul să calculeze restul. Aceasta este explicaţia pentru care nu dau rest decât dacă rămâi pe banchetă, până când scotocesc ei prin buzunare.
“Dacă merg cu un taxi şi şoferul conduce bine şi ajung repede la destinaţie, îi las bacşiş. Dacă prinde toate semafoarele, aştept restul până la ultimul leu, chiar dacă şoferul are nevoie de câteva minute bune să caute măruntul prin maşină”, mărturişeşte Dana, o tănără din Bucureşti.
"Atenţiile" lăsate cosmeticienei se văd în inele
În saloanele de înfrumuseţare nici are rost să te aventurezi, dacă nu ai bani şi pentru angajatele de acolo. În funcţie de serviciile oferite, suma poate creşte de la 5 lei la câteva zeci de lei.
“Cum să nu le dai ceva, când rişti să te tundă aiurea sau să te vopsească verde? Chiar dacă merg al acelaşi salon de câţiva ani, las mereu câte ceva, ca să fiu sigură că mă va servi cu grijă şi data viitoare”, spune o altă tânără, Raluca. Însă, când priveşte degetele împodobite cu multe inele opulente şi lănţişoarele din aur de la gâtul cosmeticienei, “condiţiiele grele de muncă” de care se plânge aceasta nu îi mai par la fel de grele clientei.
Ospătarul harnic face mai mulţi bani
Cei mai mulţi chelneri primesc salariul minim pe economie, adică 600 de lei. De aceea, bacşişurile sunt ca o gură de aer, mai ales pet imp de criză. Dacă anul trecut un chelner aduna lunar cam 1.325 de lei şi 1.570 de lei, anul acesta însă, joacă table în aşteptarea muşteriilor.
În unele state, bacşişul este inclus în nota de plată şi se cifrează la 10-15% din valoarea consumaţiei. Sorin