RETETA DE VEDETA Stii cum e atunci cand ajungi intr-un oras in care ai multi prieteni? Ai doua variante. Unu. Sa spui fiecaruia ca ajungi la alta ora, ca sa nu se supere ca ai trecut mai intai pe la altul! Riscul este ca o sa pranzesti de atatea ori, ca o sa te injuri singur ca ai venit si, dupa a treia vizita, n-o sa te mai poti scula de pe scaun, fie de ghiftuiala, fie de bautura! Ca nu-i politicos sa refuzi! Inevitabil, nu vei mai putea sa mananci la ultimul! Se va supara pe tine. Deci, trebuie sa ai un cadou pentru el si-un buchet de flori pentru sotie, ca s-a chinuit pentru tine. Doi. Sa-i suni pe toti dinainte si sa-i inviti la masa! Daâ nu-ti dai seama ce risti! Dac-ai venit pentru vreo doua zile, si cu treaba, stai trei si nu mai rezolvi nimic!
Daâ cum faci, depinde de fiecare (si de amicii pe care-i ai!).
Cert e ca eu ajung mai pe seara la prietenul meu, actorul Sorin Oros. La el, nici tu ciorbe grase, nici sarmale cat pumnul si nici torturi fistichii de loc sensibilizate de gandul ca ai o vezica biliara de pensionar. "Poate mai ai vreo doua-trei vizite in program", zice si-mi toarna un paharel (ceva bun, facut in casa - sub 50 de litri - neimpozabil!), apoi se apuca mai departe de treaba la aragaz. Dau sa trag cu ochiul peste umarul lui, dar se face ca mai ia ceva de pe bufet si nu ma lasa. Nusâ ce e, daâ bine mai miroase!
"Nu sunt un tip pretentios, dar la ciorbe o refuz categoric pe cea de burta", ma ia de departe Sorin. "In rest, mananc orice, in afara de ghiveci si varza a la Cluj (poate tocmai pentru ca sunt clujean). Pe mine reusesti sa ma tii, si nici nu-i greu, cu o oala de zama, cum zicem noi in Ardeal, o saptamana. Pe primul loc e ciorba de salata. Dar cand vine vorba de carne, atata iti trebuie! O mananc gatita in orice fel, fripta, fiarta, nu conteaza, carne sa fie! Asa cum iti spuneam, sunt usor de tinut. Nu foarte ief