Controalele efectuate in ultimele zile de inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica din Iasi prin unitatile alimentare din mediul rural au scos la iveala numeroase nereguli pe care le comit fie angajatii acestor unitati, fie personalul angajat. Inspectorii au constatat ca in unitatile alimentare din judet nu sunt respectate catusi de putin regulile elementare de igiena. Prajituri langa carne, puse pe rafturile aceluiasi frigider, lipsa termometrelor din frigidere, alimente depozitate si pastrate in conditii mizere, cam acestea au fost principalele nereguli sanctionate drastic de inspectori.
"Suspendarile temporare de autorizatie au fost date mai ales pentru lipsa apei calde din unitati situate cu precadere in mediul rural. A fost suspendata activitatea intr-o carmangerie si in doua magazine alimentare din localitatile Barnova si Alexandru Ioan Cuza", a spus dr. Cornelia Teodorescu, inspector sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi.
Cele mai frecvente nereguli au fost legate si de modul de mentinere a conditiilor de igiena in unitati, de lipsa de materiale dezinfectante, grupuri sanitare neigienizate, mai ales in mediul rural. S-a constatat ca in aceasta perioada patronii prefera sa schimbe foarte des personalul angajat, aceasta fiind, de fapt, o metoda de a se sustrage platii contributiilor catre stat.
Au fost sanctionate cu amenda 90 de unitati, valoarea totala a amenzilor de luna trecuta ridicandu-se la 221 milioane lei. Au fost date 60 de avertismente, iar la sase unitati a fost suspendata autorizatia de functionare. Au fost scoase din consum 52 kilograme de produse alimentare, din care peste 20 de kilograme reprezinta carne si preparate din carne depozitate necorespunzator. Inspectorii au constatat ca in unele cazuri frigiderele erau folosite mai mult pe post de decor, fiind deconectate de la energia electric