Restaurantele de top din Bucureşti au meniuri destul de costisitoare, iar o invitaţie la cină făcută de un partener de afaceri reprezintă prijelul ideal pentru unii manageri să le "rupă cardul" acestora atunci când vine nota de plată. Motivele pot fi diverse, de la a arăta partenerului de afaceri că nu eşti un om de business care se mulţumeşte cu puţin, că eşti la acelaşi nivel cu partenerul sau pur şi simplu vrei să te "răzbuni" deoarce cu altă ocazie ţi-a făcut acelaşi lucru sau te-a făcut să pierzi o oportunitate de afaceri. Pentru alţii însă este doar o posibilitate de a comanda cele mai scumpe şi sofisticate feluri de mâncare şi băutură, fără ca propriul portofel să le fie afectat. Indiferent care ar fi motivele, există cazuri în care notele de plată pentru consumaţia pentru două persoane într-o seară aproape că atinge valoarea unui salariu mediu pe economie.
"Au fost recent doi oameni de afaceri care au plătit aproape 1.100 de lei pentru felul I, felul II şi desert. Au comandat creveţi cu sos olandez, icre de Manciuria şi somon fume, muşchi de vită (care costă 90 de lei, fără garnitură), au luat o şampanie Moêt (la preţ de 600 de lei la noi) şi două sticle de vin a câte 160 de lei fiecare. Unul dintre ei a plătit nota de plată cu cardul, iar aceasta a fost cea mai mare notă de plată pe care am avut-o la două persoane de anul acesta", spune Edi, ospătar al unui restaurant de lux din nordul Bucureştiului. El spune că, de regulă, cele mai mari note de plată vin în urma consumaţiei făcute de grupurile de oameni de afaceri români şi străini, pentru că, de regulă, străinii plătesc, iar românii le recomandă cele mai scumpe produse din meniu.
"Practic, oamenii de afaceri români chemaţi la masă de străini ne facilitează munca, pentru că recomandă cele mai scumpe produse şi aşa ajungem să avem note de plată de 3.000 - 4.000 de lei la o masă de 5-6 persoane