Un abator izolat dintr-o zona indepartata din Romania este una din principalele surse de carne de cal din supermarketurile britanice.
Publicatia britanica Daily Mail scrie ca macelaria domina satul Roma, din nord-estul tarii, si nu face niciun secret din faptul ca aici se taie sute, poate mii de cai anual.
Vizitatorii fabricii, unde lucreaza o cincime din cei 1000 de locuitori ai satului, sunt intampinati inca de la intrare de un cal si o vaca, statui enorme, continua publicatia.
Autoritatile romane au identificat aceasta fabrica de procesare a carnii, condusa de firma Doly-Com, drept una din cele doua surse de carne de cal ce a ajuns, la un moment dat, sa fie etichetata ilegal drept carne de vita. A doua firma este CarmOlimp din Brasov.
Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat ca exporturile de carne de cal provin de la aceste doua abatoare, insa a negat furios ca au fost responsabile de vanzarea gresita a carnii, scrie tabloidul.
Luni, Iulian Cazacut, director general al Doly-Com, a recunoscut ca la abator se "cumpara cai de la oricine" insa a insistat ca firma nu a gresit cu nimic.
Acesta a declarat pentru Daily Mail ca firma este anchetata, insa "tot ceea ce am vandut a fost corect etichetat si inregistrat. Am vandut carne de cal drept carne de cal. Suntem anchetati de autoritatile romane. Oficiali de la agentia de siguranta alimentara au fost aici. Am vandut carne de cal in strainatate. Nu exportam carne de cal in Franta si in Olanda, Suedia si Bulgaria. Carnea de cal reprezinta 5% din afacerea noastra. Cumparam de la oricine - trecatori sau oameni care scapa de caii de la fermele care se inchid sau se mecanizeaza".
Carm-Olimp, detinuta de tatal unui secretar de stat din ministrul roman al Agriculturii, sustine de asemenea ca nu a vandut carnea de cal drept