Un kilogram de struguri de masă se vinde în pieţele en-gros chiar şi cu 1 leu. Cu toate că a fost un an bun pentru struguri, cu ploi puţine şi căldură, preţul lor este cu mult sub aşteptări. Vinul va fi însă unul de calitate superioară, care va rămâne în istoria vinotecilor. Sunt şi podgorii vrâncene unde seceta a compromis strugurii, iar viticultorii au cerut aprobarea pentru a folosi zaharoză la must.
Strugurii de masă se vând la preţuri foarte mici cu toate că anul acesta sunt de o calitate superioară. Un kilogram se vinde în pieţele en-gros între 1 leu şi 1,4 lei, iar pe tarabele din pieţe preţul depăşeşte foarte puţin 2 lei. Podgorenii spun că în comparaţie cu calitatea pe care o au anul acesta strugurii, preţul este foarte mic. „Eu îi vând acum cu 1,4 lei pe kilogram. Este un preţ foarte mic consider eu, pentru că pesticidele şi-au dublat preţul, la fel şi serviciile, pentru că nu toată lumea are utilaje ca să-şi lucreze terenul. Şi apoi, vă rog să vă imaginaţi cum este să dai cu sapa sub butucii de vie, într-o brazdă care rămâne după arat“, spune Filoti Mihalache, podgorean din Popeşti.
Acesta spune că din cauza secetei s-a văzut obligat să culeagă strugurii mai devreme. „Acum pentru că seceta s-a prelungit şi nu este apă, butucul începe să se hrănească din strugure şi nu invers aşa cum este normal“, spune Filoti Mihalache.
Ceva mai scumpi sunt strugurii cu boaba mai mare, care se vând cu 4 lei kilogramul, dar din acest soi nu sunt cantităţi foarte mari. „Nu am auzit niciodată în viaţa mea să se culeagă strugurii aşa devreme. Era bine măcar pînă la 15 septembrie să-i mai ţinem, dar dacă este aşa secetă, se usucă de tot“, ne-a spus o podgoreancă, ce îşi vindea strugurii lângă şoseaua europeană.
Preţul la strugurii de vin depinde de marii procesatori
Singurul procesator de struguri care a început culesu