Sâmbătă, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de 32.000 de lei unor comercianţi din câteva dintre pieţele bucureştene. Printre neregulile sesizate de ei s-au numărat comercializarea de carne alterată sau fără etichete corespunzătoare şi depozitarea necorespunzătoare a peştelui.
"Asigur toţi consumatorii că în toată această perioadă vom fi pe teren şi vom sancţiona orice intenţie a comercianţilor de a păcăli consumatorii sau, mai grav, de a le pune în pericol sănătatea", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, într-un comunicat de presă.
Pentru a evita surprizele neplăcute care le pot pune în pericol sănătatea, românii trebuie să aibă câteva lucruri în vedere atunci când îşi fac cumpărăturile de Paşte.
Iată ce sfaturi le dau reprezentanţii ANPC românilor:
Persoanele care vor să pregătească preparate din carne de miel trebuie să cumpere carnea doar din măcelării, magazine alimentare sau spaţii special amenajate în acest sens aflate în pieţe şi să verifice dacă ea are ştampila care confirmă faptul că a fost controlată sanitar-veterinar.
Carnea nu trebuie să aibă o suprafaţă lipicioasă, nu trebuie să miroase urât şi trebuie să fie elastică. După achiziţionare ea trebuie depozitată la temperaturi cuprinse între 0 şi 4 grade Celsius pentru a nu se altera.
Peştele nu trebuie să aibă capul acoperit cu mucus urât mirositor, solzii lui nu trebuie să se desprindă uşor iar branhiile nu trebuie să aibă culoarea cenuşie sau brună pentru că acestea sunt câteva dintre lucrurile care semnalează faptul că el este alterat.
Cumpărătorii trebuie să evite să achiziţioneze, pentru masa de Paşte, ouă cu coaja crăpată, murdară sau spartă. Românii trebuie să acorde, de asemenea, atenţie albuşului, care nu trebuie să fie tulbure şi nu trebuie să se amestece cu gălbenuşul at