BENEFIC l O dietă bogată în pudră de cacao şi ciocolată neagră scade cu 20% riscul unui atac de cord, cu 10% apariţia unei boli coronariene şi cu 8% riscul morţii premature
Consumul de ciocolată este "puternic asociat cu reducerea mortalităţii cardiace în rândul persoanelor nondiabetice care au supravieţuit unui infarct", subliniază autorii unui studiu ce va fi publicat în numărul din septembrie al Journal of Internal Medicine. Potrivit cercetării, persoanele care, după ce au suferit un infarct, consumă ciocolată de cel puţin două ori pe săptămână prezintă de trei ori mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cele care nu consumă deloc acest desert. Cel mai adesea, din cauza nivelului de grăsimi şi zahăr, ciocolata nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.
La studiul coordonat de profesorul Imre Janszky şi colegii săi de la Institutul Karolinska (Stockholm) au participat 1.169 de persoane nondiabetice, cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, care suferiseră un infarct la începutul anilor 1990. Participanţii au fost monitorizaţi pe parcursul celor opt ani care au urmat spitalizării. Înainte de a părăsi spitalul, ei au oferit informaţii în legătură cu consumul de ciocolată (neagră sau cu lapte) - zilnic, săptămânal, lunar - din cele 12 luni care au precedat infarctul. De asemenea, au fost luaţi în calcul şi factori precum consumul de alcool, obezitatea, dependenţa de tutun. Cercetătorii au evidenţiat deja, de multă vreme, virtuţile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui.
Antioxidanţii conţinuţi de boabele de cacao, care se găsesc din plin în ciocolata neagră, sunt "responsabili" de reglarea tensiunii arteriale şi a fluidităţii sângelui. Însă este foarte importantă concentraţia de cacao din ciocolată, la unele abia ajungând la 10 - 15%. Noul studiu,