Băcănia Tradiţională şi GAZETA de Maramureş vă prezintă, vă explică ce înseamnă un produs tradiţional, ecologic sau bio. Diferenţele între aceste produse, modul în care putem identifica un produs din această zonă. Dorim ca cititorii noştri să privească cu alţi ochi acest gen de produse, să înceapă să consume produse de calitate.
Administratorul Băcăniei Tradiţionale, Nadia Alexandrina Hăşmăşan, doreşte să aducă în Baia Mare conceptul de hrană sănătoasă, de alimentaţie sănătoasă. Băcănia Tradiţională se găseşte în Centrul Vechi, spre intrarea în Parcul Municipal şi comercializează o gamă diversă, gustoasă de produse tradiţionale, ecologice sau bio. Pentru a delimita aceste concepte, vom prezenta o serie de materiale în care vom explica ce trebuie ştiut dacă vrei să mănânci sănătos.
Un studiu sociologic arată că, acum 200 ani, omul îşi aloca mai mult de 30% din timpul zilnic pentru a-şi procura hrana. În prezent, omul dedică doar 5% din timp. Apariţia produselor de tip fast-food, mecanizarea şi ultraprocesarea alimentelor a condus la pierderea abilităţii de a identifica hrana cu adevărat nutritivă. Un consumator conştient din zilele noastre trebuie să-şi aloce mai mult timp pentru a procura hrana. Astfel va descoperi că există alternative la supermarketuri şi produse fast-food, chiar şi în apropierea casei. Există o vorbă: “Nu mânca nimic din ceea ce bunicii tăi nu ar putea identifica”. Doar prin educare proprie putem să descoperim realitatea care se află în spatele industriei alimentare şi putem găsi alternative durabile şi sănătoase pentru a ne hrăni.
În acest număr şi cel viitor vom prezenta produsele tradiţionale.
Producătorii tradiţionali îşi înţeleg rolul de administratori şi nu neapărat de stăpâni ai pământului pe care îl lucrează. Îi cunosc valoarea şi îl folosesc cu înţelepciune. Ştiu că resursele naturii nu