Majoritatea dietelor atrag atenţia că surplusul de kilograme este cauzat şi de consumul alimentelor seara. De regulă, recomandarea generală a nutriţioniştilor este ca cina să fie luată până în ora 19:00. Şi totuşi, cum putem evita îngrăşarea mâncând după lăsarea întunericului? Jonny Bowden, cel mai în vogă nutriţionist din Statele Unite, recomandă cinci ponturi care îi pot ajuta pe cei care, din diverse motive, preferă să ia cina seara târziu.
Cea mai importantă observaţie se referă la alcătuirea unui meniu cu cantităţi mici de carbohidraţi, deoarece, potrivit studiilor, consumul în exces de carbohidraţi activează centrul foamei din creier, declanşând un apetit exagerat. Totodată, carbohidraţii stimulează producţia de insulină, denumit şi "hormonul foamei". A doua recomandare vizează renunţarea la produsele de patiserie sau prăjituri cu diverse creme. Dacă simţiţi totuşi nevoia de ronţăit ceva seara, înainte de culcare, este de preferat să alegeţi stickurile simple. Pentru a prelungi senzaţia de saţietate, consumaţi alimente naturale şi proaspete, cum ar fi legume sau fructe, ori seminţe întregi (soia, seminţe de dovleac crude, câteva migdale sau alone etc.).
O interdicţie foarte importantă se referă la renunţarea la obiceiul de a lua casolete şi castroane cu mâncare în pat. Pentru că este o opţiune păguboasă pentru siluetă, ce determină un comportament alimentar scăpat de sub control. Credeţi că cineva care se uită fascinate la un film şi face gestul mecanic de a se alimenta direct dintr-un platou cu mâncare aşezat lângă pat mai poate controla cantitatea de mâncare consumată? Specialişti susţin că nu şi până acum nu există dovezi contrare. Există însă o variantă de compromis pentru gurmanzi: o farfurioară cu o gustare.
A patra recomandare pledează pentru ... hidratare. În loc de o farfurie plină cu diverse alimente, un pahar mare cu apă, o cană c