Persoanele care doresc să cumpere carne de porc crescut în curte, hrănit cu furaje şi fără hormoni pot merge de astăzi, în Piaţa Moldovei din Focşani, unde s-au amenajat tarabe speciale pentru ţăranii care îşi sacrifică animalele. Autorităţile au găsit o soluţie de compromis, astfel încât să permită accesul porcilor crescuţi în gospodărie, în pieţe, dar să şi verifice dacă din punct de vedere sanitar veterinar, carnea este bună. S-a luat decizia ca prin rotaţie, toate abatoarele autorizate din judeţ să trimită un reprezentant care să recolteze probe pentru determinarea pestei porcine, iar reprezentantul circumscripţiei sanitar veterinare să ia probe pentru depistarea trichinelozei. „Cei care vin în piaţă trebuie să dispună de sume de bani pentru a plăti aceste analize. Noi le-am pregătit mese, există două sectoare care le sunt puse la dispoziţie”, ne-a declarat Fănică Popa, directorul Administraţiei Pieţelor Focşani.
Cele două sectoare vor fi amplasate unul în interiorul Pieţei Moldovei în zona în care de obicei se vând produse de artizanat şi altul în zona boxelor cu brânzeturi.
Pe lângă bani pentru analize, ţăranii trebuie să deţină certificat de producător. Până acum, au fost trimise peste 150 de cereri din partea micilor crescători de porci, care doresc să sacrifice animalele pentru a le vinde, în preajma Crăciunului.
O altă piaţă în care se poate comercializa carnea porcilor din gospodării este cea de la Adjud. Medicii le recomandă tuturor cumpărătorilor să achiziţioneze doar din locurile în care este expus şi avizul sanitar veterinar.
Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii şi se poate complica, putând duce la deces. În ceea ce priveşte organele, nu există riscul îmbolnăvirii de trichineloză, ci al unor toxiinfec