Biborţeni, Dorna, Perla Harghitei, Izvorul Minunilor, Borsec ... magazinele au o ofertă extrem de variată de apă minerală şi apă plată încât, de foarte multe ori, cumpărăm ce ne este mai la îndemână. O mare greşeală, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Apa, la fel ca şi alimentele, se alege în funcţie de anumite criterii pe care mulţi dintre noi însă nu le cunosc.
Care e diferenţa dintre apa plată şi cea minerală
Apa se clasifică după conţinutul său în minerale. „Apa oligominerală (plată) conţine între 50-500 mg minerale/ litru. Apa minerală conţine între 500-1500 mg minerale/litru, iar apa medicinală, care se consumă doar cu prescripţia medicului, conţine peste 1500 mg minerale/ litru. Deci, apa plată are un conţinut redus de minerale, iar apa minerală un conţinut mult mai mare", spune Gheorghe Mencinicopschi.
Ce apă minerală bem?
Dacă analizăm etichetele, vom observa că, prin comparaţie, unele produse sunt mai bogate în calciu, altele au un conţinut mai mare sau mai mic de magneziu, potasiu, sodiu, fier etc. Astfel, aceste ape trebuie consumate după nevoile fiecăruia. „Apa minerală conţine o cantitate foarte mică de minerale care nu acoperă necesarul zilnic al unei persoane. Însă, dacă avem carenţe de calciu, de exemplu, este indicat să consumăm apă bogată în calciu. Pe termen lung, vom simţi efectele sale benefice", explică nutriţionistul.
Apa bogată în magneziu alungă oboseala - multe persoane care au un ritm de viaţă activ se plâng de o stare de oboseală permanentă. Acest simptom semnalează carenţa de magneziu. Deci, este indicat să consumăm apă bogată în magneziu.
Apa bogată în calciu previne osteoporoza pentru că alimentaţia nu ne oferă necesarul zilnic de calciu putem consuma, dacă nu suferim de nici o afecţiune, apă bogată în calciu. În timp, aceasta previne osteopor