În ultimii ani, nu a fost vară fără cel puţin un caz de toxiinfecţie în taberele pentru copii de pe litoralul românesc. Cel mai recent exemplu a avut loc, aseară, în staţiunea Venus, la tabăra Popas Turistic Brăteş.
Azi-noapte târziu, 10 copii au început să se simtă rău, la câteva ore după cina la care au mâncat mămăligă cu brânză şi smântână. Ei au fost duşi de urgenţă la spitalul din Mangalia, unde medicii au stabilit că au toxiinfecţie alimentară.
Vacanţa şi infecţia
Taberele de la Marea Neagră au nenumărate probleme. Una ţine de faptul că sunt sezoniere şi din această cauză nu sunt investiţi bani prea mulţi. O altă problemă este personalul angajat, care, de multe ori, nu face analizele necesare pentru contractul de muncă, a declarat, pentru evz.ro, şeful Comandamentului Litoral 2009, Bogdan Dima. Comandamentul este constituit special pe perioada verii de către Protecţia Consumatorului, pentru a supraveghea situaţia din taberele de pe litoral.
Un caz recent este cel de acum doi ani, din tabăra Năvodari, unde aproape 100 de copii s-au îmbolnăvit după ce au consumat mâncarea gătită de o bucătăreasă infectată cu salmonela.
O altă problemă este depozitarea mâncării. Pe timp de vară, alimentele se strică mai repede, iar copiii sunt mult mai sensibili decât adulţii şi se pot îmbolnăvi repede. Totul pe banii părinţilor. Preţurile pentru o zi într-o tabără la mare încep de la 10 lei şi pot ajunge chiar şi până la 70 de lei pe zi. Cazarea la Popas Turistic Brăteş, cu camere de o stea, costă 16 lei pe zi.
Buclucaşa brânză fermentată
Autorităţile de sănătate publică şi protecţie a consumatorului au început imediat un control amănunţit al taberei private, după ce au fost sesizate de către medici. „Condiţiile de depozitare a mâncarii sunt bune”, a declarat Bogdan Dima. „Presupunerea mea es