În Evul Mediu, arabii au descoperit proprietăţile tămăduitoare ale brânduşei de toamnă. Astăzi, planta este indicată în tratamentul multor afecţiuni cronice, printre care reumatismul, guta şi inflamaţiile gastrointestinale.
Datorită substanţelor active din compoziţie, brânduşa de toamnă este întrebuinţată, în tratamente interne şi externe, pentru diferite forme de reumatism, degerături şi ca cicatrizant. Cea mai importantă substanţă este colchicina, un alcaloid util în terapia de prevenire şi de tratare a cancerului, a psoriazisului şi a paraziţilor intestinali. Terapeuţii recomandă achiziţionarea preparatelor de brânduşă de toamnă numai de la PLAFAR şi folosirea lor doar sub supravegherea medicului.
Remediu excelent pentru gută
Această afecţiune apare în multe cazuri în urma unei diete bogate în carne (mai ales organe), care sporeşte cantitatea de acid uric în organism. Seminţele de brânduşă de toamnă sunt considerate un remediu foarte bun în tratarea acestei afecţiuni datorită efectului lor diuretic, care contribuie la eliminarea acidului uric şi la atenuarea durerilor. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă de seminţe care se fierb în 500 ml de apă timp de două minute. Prima ceaşcă de ceai se bea dimineaţa, iar cantitatea rămasă se consumă pe parcursul zilei. În acest caz nu există o anumită durată de administrare, tratamentul putând fi urmat până la atenuarea simptomelor. Este indicată şi terapia cu tinctură procurată de la PLAFAR, care se administrează dimineaţa, după micul dejun. Într-o ceşcuţă cu 100 ml de apă se adaugă o linguriţă de tinctură. Terapeutul este cel care va stabili dacă leacul poate fi luat mai mult de 20 de zile.
Cicatrizează rănile
Pentru că are efecte cicatrizante, ceaiul din seminţe de brânduşă de toamnă grăbeşte vindecarea rănilor. În acest caz, se prepară un decoct dintr-o linguriţă de seminţe care se fierb cinci