Denumita medical si edem, retentia de apa reprezinta acumularea excesiva de lichide in tesuturile organismului. Intre tesuturi si plasma sangelui exista un schimb permanent de lichide. Retentia de apa apare in momentul in care aceste lichide nu pot fi resorbite in sange sau cand trec intr-o cantitate mare in tesuturile de langa vasele de sange. Cu alte cuvinte, exista un dezechilibru intre cantitatea de lichide absorbita si cea eliminata. Schimbarile se pot observa cu ochiul liber la nivelul mainilor, picioarelor, a abdomenului sau a fetei care capata un aspect pufos.
Cauzele retentiei de apa
Exista numeroase si diverse cauze care stau la baza retentiei de apa. Nu trece cu usurinta peste primele semne care iti arata o posibila problema de acest tip. Cel mai recomandat ar fi un consult medical. Acesta iti va indica cu exactitate cauza si, odata cu aceasta, tratamentul adecvat.
Printre posibilele cauze ale retentiei de apa amintim: sarcina, alimentatia nesanatoasa, medicamentele, afectiunile hormonale, renale, hepatice, cardiace, varicele, dar si caldura, statul in picioare sau pe scaun pentru o perioada mai mare de timp.
Regimul alimentar poate fi un factor favorizant pentru retentia apei in organism. Alimentele sarate, dar si zaharul, pastele, pizza, painea alba, mezelurile, fainoasele, cartofii, prajelile, margarina, bauturile alcoolice pot determina retentia de apa. Pe de alta parte, nici dietele nu trebuie uitate in aceasta enumerare. Ele sunt insotite adesea de deshidratare. Paradoxal sau nu, asta va insemna retentia apei in tesuturi, ca reactie de autoparare a organismului. Acesta isi asigura proviziile, cum altfel, decat inmagazinand apa la nivelul tesuturilor.
Problemele circulatorii traduse prin varice, dar si tromboflebita acuta favorizeaza retentia apei. In plus, la gravide, burtica inseamna o presiune asupra sistemului v