Absolvent al Politehnicii din Bucuresti si chimist de meserie, Daniel Guzu (foto), antreprenor si proprietar al companiei producatoare de materiale pentru constructii Duraziv si al grupului Natura - specializat in productia de vinuri, sucuri naturale si gemuri de fructe, spune ca ar incuraja autoritatile sa suprataxeze producatorii de bauturi racoritoare de pe piata, dar si companiile care vand mancare tip fast-food.
“As pune acciza pe toate bauturile carbogazoase existente pe piata locala. Sunt produse nesanatoase, care dauneaza organismului. Cu banii pe care i-as obtine de pe urma acestor taxe as investi masiv in domeniul educatiei, in special cel alimentar, pentru ca, din pacate, romanii nu stiu sa manance sanatos”, a declarat omul de afaceri in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro.
In viziunea antreprenorului roman, o alta parte a banilor rezultati ca urmare a suprataxarii alimentelor nesanatoase ar putea fi reprezentata de alocarea unor subventii pentru producatorii de fructe si legume si incurajarea acestora in dezvoltarea unui mediu mai sanatos pentru romani, in acest fel fiind evitate importurile masive a acestor alimente.
In urma cu un an, ministrul Sanatatii de atunci a anuntat ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic.
"Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus atunci ministrul Sanatatii Vasile Cepoi care a precizat ca aprobarea acestei propuneri este o decizie politica.
Ideea introducerii taxei pe fast food a aparut pentru prima data in februarie 2010.
In 2011, Ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, declara ca