Pe coperta cărţii sale biografice, "Confidenţial", scrisă de jurnaliştii britanici Stafford Hildred şi Tim Ewbank, Jamie Oliver apare ţinând în mână o varză. Unii ar spune că într-un gest hamletian... Sigur, tratând cu umorul de rigoare imaginea.
Pe mine însă imaginea aceasta a lui Jamie întrebându-se "A fi sau a nu fi... hrană sănătoasă" m-a făcut să caut în cărţile lui o reţetă de murături. Nu de alta, dar curând este Sfântul Andrei şi, cel puţin după tradiţia românească, se încheie sezonul murăturilor, cu ultimul butoi umplut cu varză murată. Nu ştiu cât de tare vă vor mai folosi, pe ultima sută de metri a acestei toamne, reţetele pe care le-am descoperit în cărţile lui. Dar, strângători cum vă ştiu, veţi pune reţetele deoparte, pentru toamna care vine... (Deşi, măcar un borcănel, n-aţi vrea să încercaţi să puneţi. ca să vedeţi ce gust au murăturile pregătite în manieră britanică?)
Recomandările bucătarului
Înainte însă de a ajunge la reţeta propriu-zisă, să vedem care sunt sfaturile lui Jamie Oliver cu privire la pregătirea recipientelor în care veţi aşeza preţioasa "producţie" de murături. "Înainte de a pune murături de orice fel de conserve, trebuie să sterilizaţi borcanele şi capacele pentru a scăpa de bacterii. Fie puneţi-le în chiuvetă (capacele deşurubate) şi acoperiţi-le cu apă clocotită de la ibric, umplând borcanele cu apă clocotită, fie aşezaţi borcanele şi capacele pe o tavă şi daţi-le la cuptorul încins la 100şC sau la treapta 1/4. Le puteţi steriliza şi în maşina de spălat vase, dacă are un ciclu foarte fierbinte", spune el.
Jamie ne sfătuieşte să căutăm cărţile bune de bucate în librării, dar să nu ocolim nici anticariatele: "Veţi pleca, poate, de acolo şi cu o carte bună şi veche despre murăturile din vremea bunicii".
Dacă, peste câteva săptămâni, la Crăciun, vă mai rămâne vreun borcan cu murături "