Impozitul forfetar nu trebuie să fie unul fix pentru toate firmele, ci diferenţiat, în funcţie de criteriile specifice fiecărei afaceri, spun patronii de restaurante şi pensiuni din Vrancea. Oamenii de afaceri arată că impozitul forfetar trebuie să reducă birocraţia şi nu să-i falimenteze pe întreprinzători, cum s-a întâmplat în 2009 cu impozitul minim introdus de Boc şi Pogea. Impozitul forfetar este momentan doar în stadiul de idee, urmând ca ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, să prezinte un proiect şi implicaţiile introducerii unui asemenea impozit. Potrivit unor surse guvernamentale, dacă se va dovedi că nu este o idee bună, nu va fi pusă în aplicare. Ministrul trebuie să se consulte cu reprezentanţii oamenilor de afaceri şi cu ceilalţi parteneri sociali. După aceste discuţii, va fi realizat un studiu de impact.
Anunţul introducerii unui impozit forfetar a stârnit amintiri urâte în rândul patronilor vrânceni. Cei vizaţi de acest nou sistem de impozitare, oamenii din turism, patroni de restaurante, pensiuni, baruri, spun că, dacă va fi introdus, impozitul forfetar trebuie să fie diferit de ceea ce au făcut Boc şi Pogea în 2009 când au dat faliment sute de mii de firme. Potrivit iniţiatorilor însă, acest impozit este diferit faţă de cel aplicat de guvernul Boc, deoarece va viza doar o anumită ramură a economiei –serviciile. Mai mult, dacă se va aplica, acest impozit va ţinti doar anumite categorii de servicii - pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto - pentru care cheltuiala administrativă la plata impozitului pe profit este mai mare şi pentru întreprinzător şi pentru stat. În domeniul serviciilor, statul se confruntă cu o foarte mare evaziune fiscală. Surse guvernamentale au precizat că nu se doreşte o presiune suplimentară asupra acelor contribuabili cinsti