Temperaturile scăzute au afectat în primul rând viile din zona de şes. Specialiştii cred că şi culturile de câmp au avut puternic de suferit din cauza gerului.
În funcţie de soiuri, viticultorii vrânceni ar putea obţine chiar şi sub jumătate din producţia normală de struguri.
Temperaturile extreme, care au ajuns şi la -25 de grade Celsius, au afectat în primul rând culturile de viţă de vie cu struguri de masă precum Chasselas. Acesta este de altfel unul dintre cele mai răspândite soiuri întâlnite în podgorii, alături de Fetească şi Aligote.
La cele două din urmă, specialiştii se aşteaptă ca pierderile să fie mai mici. "La prima vedere sunt pierderi chiar de 80-85 % la soiurile de masă şi de 70% la cele de vin. Cred că nu vom avea producţii mai mari de 4.000 de kilograme la hectar", spune Manole Toader, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea.
Pentru a stabili pierderile pricinuite de gerul năpraznic, specialiştii vor recolta mai multe coarde de viţă din mai multe podgorii. În funcţie de numărul mugurilor care vor vegeta, se va stabili şi producţia din acest an. De altfel, marile societăţi cu profil vitivinicol au început să facă o evaluare a pagubelor provocate de ger.
Şi-au asigurat podgoriile de pomană
Chiar şi asiguraţi, podgorenii ar putea să nu primească nimic dacă Guvernul nu va declara zona calamitată. "Oricum ar fi, cu pierderi mai mari sau mai mici, via trebuie muncită. Nu ai cum să o laşi pârloagă. Şi toate, de la substanţe de stropit până la oamenii cu ziua, sunt scumpe", a declarat Costel Petrea, viticultor din Odobeşti.
"De câteva zile a început această evaluare la societăţile mari precum Vincon sau Veritas Panciu. Pe Panciu şi Odobeşti sunt estimate pierderi de circa 50% iar la Coteşti de aproximativ 25%", spune Costică Neaţă, directorul DADR Vrancea. Acesta crede că cele mai afectate