Clăparii îmi alunecă pe podul de metal, delicat şi mişcător ca o dantelă în vânt, prin care văd, la aproape 30 de metri sub mine, hăul. Sunt pe podul suspendat lung de 140 de metri din Valea Gastein, situat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării – singurul din Europa situat la o asemenea altitudine. Fotografia luată automat de camera web de la capătul podului va imortaliza bravura mea. După mine vine un grup vesel de români, comentând surprinşi lungimea pistelor de schi – în total, peste 200 de kilometri de piste de schi, legate între ele cu o multitudine de instalaţii. În paranteză fie spus, în Austria de Est, turiştii români reprezintă grupul care creşte cel mai rapid, asta dacă nu îi luăm în considerare pe ruşi.
7 bucătari, 7 bucate, 7 cabane
De aici, de pe vârful Muntelui Stubnerkogel, mergem „sluss” spre cabana Jungerstube, la o ciorbă de hrean cu şuncă de porc. Delicioasă, mai ales că e urmată de carne de căprioară, vânată chiar de patron, şi de un şnaps parfumat... Cabana, cunoscută pentru vinurile de calitate pe care le oferă, face parte din cele şapte cabane alese într-un program gastronomic pilot: şapte bucătari renumiţi, o parte dintre ei din regiune – ale căror restaurante figurează în ghiduri prestigioase precum Gault Millau –, au creat fiecare câte un fel de mâncare de cabană. „Asta pentru că schiorii de astăzi vor mai mult decât cartofi prăjiţi şi cârnaţi la masă”, după cum ne spune Martin Zeppezauer, cel care manageriază turismul din Valea Gastein. Aşadar, 7 bucătari, 7 feluri de mâncare, 7 cabane...
Fiecare cabană oferă numai unul dintre feluri, deci pentru a le încerca pe toate ai o săptămână, pe schiuri sau fără, pentru a le vizita, până la sfârşitul sezonului, la finele lui martie. În afara faptului că te lingi pe degete după fiecare fel (ele, mâncărurile, fiind pregătite din ingrediente locale şi f