De Ziua Naţională a României, buzoienii au sărbătorit tradiţiile româneşti. Costume populare brodate cu migală şi purtate cu mândrie, mese întinse pline cu bucate de soi cu care au fost ospătaţi toţi cei care au ajuns la pensiunea Casa cu Tei din Sărata Monteoru. Ca în fiecare an, şi cea de-a treia ediţie a sărbătorii "Căsuţa cu pridvor", organizată de ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău, a strâns laolaltă, ca într-o mare familie, cei mai harnici şi pricepuţi proprietari de pensiuni. Fie că veneau de la poalele Penteleului sau Istriţei, ori poate mai din vale, toţi au adus cu ei tradiţiile autentic româneşti, dansurile şi cântecele populare.
IARNA SE NUMĂRĂ PENSIUNILE
Prin tradiţie, în luna decembrie se strâng roadele muncii de peste an. Motiv pentru pensiunile buzoiene afiliate la ANTREC de a se întâlni şi a le oferi tuturor o mostră de ospitalitate buzoiană, un Ghid gastronomic al pensiunilor din Buzău. Doritorii de senzaţii culinare alese vor putea astfel să-şi planifice vacanţele în funcţie de "poftele" pe care le au.
Tigaia picantă buzoiană, mămăliga pe pături, copănelele pe pat de sare, plăcinta cu brânză, aripioarele în sos de vin, iepurele cu struguri, raţa leşească pe varză, talerul haiducesc, prepeliţele la tavă sau vulcanii noroioşi sunt doar câteva dintre reţetele prezente în acest ghid. Momente de dragi amintiri şi (re)descoperiri savuroase.
Fiecare proprietar de pensiune buzoiană (nu mai puţin de 30) a semnat Decalogul Pensiunilor, un act cu caracter simbolic prin care buzoienii promit ca fiecare oaspete care le trece pragul să fie omenit după datină. Nu au fost uitate nici festivalurile şi sărbătorile de peste an care au dus mai departe faima acestor locuri. La fel cum renumită este şi Tocana naţională preparată din carne de porc românesc şi legume sănătoase de Buzău.
Pusă în ceaun mare, dea