În oraşul arădean Pecica se cresc animale pe cale de dispariţie la noi în ţară. Este vorba despre bivoli, care vor ajuta la salvarea florei. Ferma a fost construită de autorităţile locale, cu bani europeni, şi se află în vecinătatea Parcului Natural „Lunca Mureşului“.
Ferma a fost inaugurată în anul 2012. Zile trecute în vecinătatea imediată a Fermei de Bivoli s-a inaugurat un Centru de Informare Turistică - având forma unei „foci“. Pe lângă toate facilităţile moderne de informare turistică, interiorul Centrului conţine şi un cuptor tradiţional de copt pâine, în ideea de a face publicitate brand-ului oraşului: gustoasa Pită de Pecica. Bivolul a fost adus în România de către popoarele migratoare, iniţial în sudul ţării, cu aproximativ 1.500 de ani în urmă.
Proiectul pentru ferma de bivoli a fost conceput pentru un efectiv de 10 bubaline, mai exact nouă bivoliţe de lapte şi un bivol. Autorităţile spun că prin aplicarea acestui proiect s-a propus reintroducerea la oraşul Pecica a unei populaţii de bivoli, care, prin păşunat, să revigoreze flora originară din Parcul Natural Lunca Mureşului şi să elimine vegetaţia neautohtonă.
Acestea mai spun că zona are o valoare naturală şi peisagistică deosebită, iar menţinerea speciilor tipice zonei şi distrugerea celor nespecifice locului duce la refacerea şi conservarea habitatelor.
Proiectul, în valoare de 623 017 Euro, din care suma destinată părţii române este de 28 972 Euro pentru Asociaţia Ecologică natura Pecica (din care contribuţia proprie este de 2%, respectiv 579 Euro) şi 195180 Euro pentru Consiliul Local Pecica (din care contribuţia proprie este de 2%, respectiv 3904 Euro), a demarat începând cu 1 martie 2011 şi s-a derulat pe o perioadă de 14 luni.
În urmă cu câteva zile după cinci luni de construcţie a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli din Pecica, un loc unde c