O munteancă vrednică, purtându-şi mândră băsmăluţa care îi încadra chipul cu obraji roşii ca para, ne invită să ne aşezăm la o masă gătită după toate regulile muntelui. "Pentru început, la fiecare masă, ţuica mortală de Chiojdu, «marcă înregistrată».
Trecem apoi la iepurele tomnatic cu ciuperci"... "Tomnatic... adică mai bătrâior, nu aşa, fecioraş", glumeşte fetişcana, pe numele său Roxana Lezeu. Aflăm, mai apoi, că la "Tata Lice", la Chiojdu, iepurele din reţetă este foarte fraged, datorită condimentelor şi a vinului alb, în care este lăsat să se fezandeze timp de 24 de ore. "Se pune în tavă, se ţine la cuptor, se mai întoarce, se mai umezeşte cu baiţul respectiv în care a stat, până când se rumeneşte foarte bine şi este carnea pătrunsă." Lângă iepure se pun ciuperci "culese din apropiere, pot fi servite şi fierte sau cu oţet, după cum doreşte fiecare". Şi pentru că tema expoziţiei gastronomice din acest an de la "Drumul Muntelui" a reprezentat-o bucătăria vânătorească, gazdele au mai pregătit pulpă de căprioară, pusă la cuptor, condimentată cu vin, muşchi de mistreţ cu gălbiori şi o tartă cu afine. "Iar pentru răcorire, avem concentrat de cătină, cu apă rece de izvor. Meniu montan 100%!"
Provocarea naturii
Aceeaşi temă vânătorească au respectat-o cu stricteţe şi ceilalţi expozanţi. Melania Chiş (Pensiunea Melania, Chiojdu) a adus pulpă de căprioară la tavă şi un bulz muntenesc la grătar. Iar ca "băuturi digestive" ne-a oferit câteva şipuri cu trandafirate, caisate, afinate, toate închise bine cu dop din cocean de porumb. "Toate băuturile sunt făcute în casă. Sunt bazate pe fructe de pădure sau din grădini ori sunt pregătite din petale de trandafiri, la care am adăugat ţuică şi zahăr. Toate au la bază, de altfel, ţuica de Chiojdu, care este celebră."
Ca şi în anii trecuţi, vecinii lor de la Pensiunea Camaradu au venit cu