În ceea ce priveşte numărul de evenimente care au loc pe durata desfăşurării lui, Festivalul Internaţional de Gastronomie din Istanbul este cu siguranţă cel mai mare campionat de gătit din lume. În consecinţă, juriul are cu adevărat mult de lucru – nu-i uşor să notezi (după ce le-ai analizat cu toate simţurile şi priceperea ta) peste 600 de concurenţi, în diferite secţiuni ale artei culinare şi situaţi la diferite niveluri de pregătire profesională.
Turcia, în calendarul WACS
Germanul Robert Oppeneder, „chef patissier”, a fost preşedintele juriului din acest an şi a urmărit cu ochi atent fiecare detaliu al competiţiei. Ibrahim Celik, reprezentantul Turciei în juriu, ne spunea că au fost numeroase criterii care au contat în departajarea concurenţilor, „de la gustul felului de mâncare la felul în care au fost combinate aromele şi ingredientele, de la prezentarea preparatelor până la felul în care au respectat normele de igienă – absolut totul a avut însemnătate”. „În ultimii ani, gastronomia a devenit o ocupaţie foarte admirată în rândul tinerilor, care se îndreaptă în număr tot mai mare spre o carieră în acest domeniu. Mai ales de când Turcia este tot mai prezentă în calendarele WACS, iar bucătarii noştri iau tot mai multe premii”, a mai declarat el. Mai mult decât atât, „nu mai puţin de 30 de bucătari turci au trecut examenele care le permit să facă parte din juriile competiţiilor internaţionale organizate de WACS”, ne-a spus şi Yalcin Manav, preşedintele TAF.
Trofee, medalii, certificate şi... onoare
Deşi se desfăşoară începând cu anul 2003, Festivalul Internaţional de Gastronomie de la Istanbul a intrat în calendarul de evenimente al WACS abia în 2008, respectând întru totul standardele competiţionale ale prestigiosului organism internaţional. „Bucătarii care ies victorioşi primesc nu doar diplome şi medalii, ci şi o recompensă fin