Diabetul zaharat este definit prin cresterea valorii glicemiei (glucozei din sange) peste valoarea normala de 126 mg/dl. Glicemia este un parametru care este mentinut in limite normale datorita unei secretii normale a hormonului pancreatic numit insulina.
Atunci cand apare o scadere a cantitatii de insulina sau o afectare a capacitatii acesteia de a actiona corespunzator in organele periferice (muschi, ficat, tesut adipos) apare cresterea valorii glicemiei si diabetul zaharat tip 1 sau tip 2. Aceste mecanisme ale hiperglicemiei apar datorita coexistentei unor factori - genetici, supraalimentatia (exces de calorii, grasimi, glucide) si obezitatea, cu cresterea proportiei de tesut gras din organism, scaderea activitatii fizice si datorita stresului. Anumiti factori nu pot fi indepartati, cum ar fi componenta genetica, insa ceilalti pot fi ameliorati atat pentru prevenirea aparitiei diabetului cat si pentru echilibrarea ulterioara a acestei boli.
Alimentatia corecta este prima treapta de tratament utilizata pentru echilibrarea acestei boli, pe toata durata evolutiei ei. La debutul unui diabet zaharat tip 2, pentru multi pacienti, dieta singura poate corecta si echilibra valorile glicemiei, pentru o perioada destul de indelungata de timp, odata cu imbunatatirea altori parametri - greutatea, cantitatea de tesut adipos din organism, teasiunea arteriala, profilul lipidic.
Deoarece glicemia este parametrul metabolic afectat in diabet zaharat, atentia trebuie sa fie concentrata in primul rand pe reducerea din meniu a alimentelor care contin glucide (hidrati de carbon). Glucidele trebuie sa ofere in acest caz 50 - 55% din totalul caloric zilnic, aproximativ 130 - 250 grame glucide zilnic, in functie de greutatea, varsta si gradul de activitate fizica. Restul nutrientilor prezenti intr-o alimentatie corecta si echilibrata sunt proteinele, aproximativ