Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.
Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.
Supa nu este servită înaintea felului principal, aşa cum ştim din bucătăria noastră, ci o dată cu toate celelalte feluri. Ea are rolul de a "spăla" gustul iute sau foarte condimentat al celorlalte mîncăruri.
De asemenea, thailandezii prepară carnea sau legumele în concentrat de supă sau lapte de cocos, cu o "bază" formată din condimente sau ierburi aromatice. Salatele, în general foarte aromate, poartă denumirea de "yam". Ele se diferenţiază de salatele noastre prin faptul că sosul thailandez nu conţine grăsimi. Condimentele sărate, cum ar fi sosul din peşte (nan pla) cu suc de lămîie, chilli şi usturoi, dau salatei gustul desăvîrşit. Ierburile folosite în general sînt menta, coriandrul, busuiocul, iarba de lămîie şi galangalul. Cu salata thailandeză se pot prepara diverse feluri de mîncare, în combinaţie cu crevete, carne de viţel sau de porc.
Tom Kha Kai- Pui în lapte de cocos cu galangal
Ingrediente: 300 g fileu de pui dezosat, tăiat în bucăţi mici, o jumătate de cănuţă de cremă de cocos, 5 cănuţe de lapte de cocos, 100 g galangal, două plante de lemongrass tăiate în secţiuni scurte, 10 frunze de kaffir lime, rupte, 10-15 ardei iuţi mici, pisaţi, două plante de coriandru, două rădăcini de coriandru, trei linguri de suc de limetă, 3 linguri de sos de peşte, două linguri de sare.
Preparare: Se fierbe laptele de cocos, se adaugă puiul, galangalul,