Ministreul Alimentatiei a dat termene DSV pentru a opri activitatea agentilor economici care vind alimente alterate In sezonul cald, produsele alimentare perisabile pun in pericol sanatatea consumatorilor daca nu sint depozitate, pastrate si comercializate in conditii optime. Legislatia in domeniu este aplicata de angajatii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt, al carui director, doctorul Ioan Niculicea, apreciaza ca agentii economici trebuie sa doteze si utileze unitatile astfel incit sa fie respectate normele sanitar-veterinare conforme cu cele din UE. "Intimpinam mari greutati datorita reticentei, dar, mai ales, mentalitatii invechite de genul «merge si-asa», a lipsei de vointa si responsabilitate si a goanei de a realiza numai profit. Agentii economici vor sa functioneze si fac presiuni pentru a-i lasa sa functioneze, dar nu vor sa investeasca, motiv pentru care Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor ne-a dat termene pentru a le opri activitatea", apreciaza Ion Niculicea. Activitatea de prevenire si indrumare este coordonata, la Roman, de doctor Felicia Nechita, medic primar veterinar, sef al Circumscriptiei Sanitar-Veterinare, care efectueaza, impreuna cu Politia economica, saptaminal, controale in piete si magazine alimentare. "Depozitarea, pastrarea si expunerea produselor alimentare perisabile se fac in spatii aerisite, fara mirosuri straine, cu temperaturi intre 10 si 14 grade, care se obtin prin instalatii de climatizare. Produsele de origine animala si ouale se expun in vitrine frigorifice, iar produsele congelate nu pot fi dezghetate si recongelate, fiind obligatorie respectarea inscrisurilor de pe eticheta furnizata de producator, conform licentei dupa care functioneaza", a declarat doctorul Felicia Nechita. Reamintim ca producatorii agricoli care ofera spre vinzare, la piata, produse de origine animala, trebuie sa prezinte probe la control si