Daca in trecut crizele de ulcer erau puse pe seama anotimpurilor (primavara sau toamna), astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Se vorbeste din ce in ce mai putin de anumite afectiuni digestive, cum ar fi ulcerul sau gastrita.
Disparitia sezoanelor de tranzitie, dar si alte solutii alimentare explica motivul pentru care anumite boli digestive au suferit schimbari. "In primul rand, s-a descoperit ca ulcerul este favorizat si ritmicitatea este explicata de ciclurile de migrare a Helicobacter Pylori (acea bacterie care creste in acidul din stomac). O data cu eradicarea sistematica a bacteriei, ulcerul si-a pierdut frecventa si ritmicitatea", a declarat prof. dr. Mircea Diculescu – Centrul de Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni. Astazi, alimentele naturale sunt din ce in ce mai sarace in vitamine si minerale. Inainte, primavara apareau o serie de legume si zarzavaturi (ceapa verde, usturoi, ridichi, leustean, salata etc.) care schimbau regimul alimentar monoton al iernii. Stomacul, cel care se afla in exces de acid (neavand enzime capabile sa digere alimente bogate in celuloza), era predispus primavara la ulcer. Iar colonul – la diferite forme de colite, in special de fermentatie, din cauza excesului de resturi celulozice nedigerate. Astazi, lucrurile s-au schimbat. "Gasim la magazin rosii tot anul. Inca o perioada relativ scurta vom avea o primavara «digestiva»", a spus prof. dr. Mircea Diculescu.
In aceasta perioada a anului, trebuie sa stim ca nu orice durere abdominala inseamna ulcer. Balonarea vine mai curand de la colon decat de la stomac. Persistenta unor simptome digestive ne obliga sa cerem sfatul medicului. Daca in trecut crizele de ulcer erau puse pe seama anotimpurilor (primavara sau toamna), astazi lucrurile nu mai stau deloc asa. Se vorbeste din ce in ce mai putin de anumite afectiuni digestive, cum ar fi ulcerul sau gastrita.