Moderaţia trebuie să fie cuvântul-cheie al alimentaţiei după noaptea de Înviere, averizează doctorii. Orice exces se poate sfârşi cu o vizită forţată la Spitalul de Urgenţe.
Spitalele de urgenţă asigură gărzi cu personal suplimentar în zilele de Paşte. Experienţa anilor trecuţi le arată medicilor că holurile unităţilor de primire urgenţe vor fi pline în următoarele zile, ocupate mai ales cu pacienţi care au făcut excese alimentare.
Doctorii nutriţionişti au alcătuit un set de reguli adaptate special pentru credincioşii care au respectat Postul Paştelui:
1. Nu începeţi supraalimentarea la 12 noaptea, imediat după slujbă, ci aşteptaţi până dimineaţa sau chiar până spre orele prânzului;
2. Meniurile trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptura de miel, precedată de o salată de crudităţi asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate de o felie de ananas crud, care facilitează digestia;
3. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţa alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob;
4. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat (tot ceea ce nu este fruct sau legumă este considerat concentrat). Friptura, drobul, sarmalele se consumă separat, nefiind recomandat amestecul de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă;
5. Încercaţi să asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice;
6. Indiferent de starea de sănătate, băuturile alcoolice trebuie consumate cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare;
7. Precauţii speciale tre