În sezonul rece, prunele uscate sunt o sursă excelentă de nutrienţi. Prin uscare, ele pierd foarte puţine vitamine şi minerale, aşa încât proprietăţile lor antioxidante se păstrează în bună măsură. Sunt bogate în potasiu, fiind de ajutor persoanelor hipertensive, conţin fibre şi fier, dar şi cantităţi importante de vitamina B3.
„100 g furnizând 160 de calorii. În plus aceste fructe gustoase stimulează digestia prin conţinutul bogat de fibre. Datorită unei substanţe din compoziţie, hidroxifenilisatină, prunele uscate sunt un laxativ uşor", spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţeta săptămânii: Pilaf de orez cu prune uscate
Timp de pregătire: 40 de minute
Calorii: 100/porţia.
Ingrediente: 200 g prune uscate fără sâmburi, 50 ml suc de roşii, un pahar de orez, 8 linguri de ulei de măsline, două linguri de cimbru uscat, 100 ml apă minerală, frunze de ţelină.
Preparare: Se fierbe orezul, apoi se trece printr-un jet de apă. Se adaugă prunele uscate tăiate cubuleţe şi celelalte ingrediente. Vasul cu pilaf se pune în cuptor pentru 15 minute. Se asezonează cu frunze de ţelină. ;