Cel mai îndrăgit bucătar din Marea Britanie, vedetă tv, autor a numeroase best-seller-uri şi, uneori, şi baterist într-o formaţie rock... Jamie Oliver a intrat şi în bucătăria noastră. Săptămâna aceasta gătim împreună paste, peşte şi fructe de mare.
Jamie e bun la casa omului, "un bărbat pe cinste" cum l-a lăudat soacra lui. Aşa că prezenţa lui în bucătăria noastră (fie ea şi doar prin cartea "Bucătarul se dezbracă... de secrete") este binevenită. De la un bucătar care a călătorit mult, care a experimentat bucătăria diverselor ţări, avem ce învăţa. Fascinaţia lui Jamie pentru paste vine din Italia. Până să ajungă acolo, a avut un prieten de origine italiană, pasionat de cultura Italiei şi, la capitolul mâncăruri, de paste. El i-a transmis şi lui Jamie obsesia.
"Am început să citesc despre paste. Mi-am cumpărat prima carte despre pastele italieneşti. Eram fascinat. Totul mi se părea o aventură, formele, mărimile şi culorile erau nenumărate şi îmi doream foarte tare să aflu cât mai multe despre ele. De atunci am rămas fermecat de complexitatea pastelor. Sunt unul dintre acele lucruri despre care nu ştii niciodată totul, aşa că le prepar iarăşi şi iarăşi, spicuind ponturi de la tot felul de oameni", se destăinuie Jamie.
Un gust excelent
În călătoria în Italia, Jamie a avut ocazia să se întâlnească şi cu... creatori de paste şi atunci fascinaţia a devenit şi mai mare. "Pastele trebuie preparate cu dragoste, apoi mâncate, repede, cu entuziasm şi poate chiar cu plescăituri, dacă e nevoie! Dar lucrul cel mai bun în ce le priveşte este întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când prepar paste pornind de la zero... cum se face că din apă, făină şi ou - trei ingrediente banale, o dată amestecate şi frământate, iese un aluat elastic care poate fi rulat, tăiat sau modelat într-un milion de forme, aromat şi colorat în mii de feluri