De câte ori nu aţi stat în faţa televizorului, urmărindu-i pe marii bucătari ai lumii gătind! Câteodată, aşa, de dincolo de sticlă, bucatele erau atât de apetisante, încât mai că vi se părea că aromele au inundat camera şi vi se făcea o poftăăăă...! Eu, recunosc, primul impuls pe care îl am este să deschid uşa frigiderului şi cămara ca să văd dacă pot încropi măcar o mâncare cam ca aceea... Şi mă amăgesc că, înlocuind cine ştie ce fruct exotic cu o pară şi vreo mirodenie neştiută cu un fir de busuioc o să reuşesc să mă apropii (la o milă distanţă) de reţeta cu pricina.
V-am povestit de avatarurile mele apropo de show-uri culinare televizate, pentru că nu demult, la Bucharest Food Festival, am avut o bucurie. I-am văzut pe "bucătarii mei de la televizor" în carne şi oase gătind pentru bucureşteni. Şi, mai mult decât atât, am gustat de-adevăratelea din bucatele lor, în loc să muşc dintr-un măr spunându-mi că e vreun fruct-miracol.
Duminică, 26 septembrie, în ultima zi a Bucharest Food Festival, au gătit pentru publicul strâns acolo maeştrii bucătari Cezar Munteanu - pe care îl ştiţi de la Euforia TV - şi Horia Vîrlan - Prima TV.
MAESTRUL HORIA
Cel dintâi "la scenă" a fost Horia Vîrlan, care a pregătit un delicios piept de raţă la cuptor, cu sos din reducţie de vin de Madera şi fructe de pădure, cu piure de conopidă şi trufe, cu salată cu ouă de prepeliţă şi fasole verde... Mmmm! Cu adevărat minunată această combinaţie gastronomică şi sincer mă felicit că am fost prin preajmă! M-aş bucura să vă dau reţeta pe de-a-ntregul, dar mi-ar trebui şi mie un ceas jumate, cât i-a fost necesar şi maestrului, pentru a da toate detaliile. Mai bine vă spun câteva dintre trucurile la care ne-a atras atenţia Horia. "Pieptul de raţă trebuie gătit ca şi carnea de viţel: în sânge. Trebuie să aibă puţin sânge în interiorul pieptului când e gata