Foto: BananaStock / Thinkstock O boală complicată ce afectează tot mai mult populaţia globului, în special pe cea din ţările dezvoltate, ar putea fi evitată prin câteva "reţete" inedite de alimentaţie şi stil de viaţă, descoperite de cercetătorii americani.
Un studiu al specialiştilor de la Universitatea Arizona a demonstrat că bolnavii de diabet de tip 2 sau altă formă rezistentă la insulină au reuşit să reducă simţitor nivelul de zahăr în sânge înghiţind două linguri cu oţet înainte de a consuma un meniu bogat în glucide. Secretul constă în faptul că acidul acetic conţinut în oţet are aproape acelaşi efect ca şi unele medicamente împotriva diabetului, făcând astfel să scadă nivelul zahărului din sânge. Nu este neapărat nevoie să consumaţi oţetul ca atare, ci mai degrabă amestecat într-o salată de crudităţi, asezonată în felul următor: trei linguri cu oţet, două linguri cu ulei de in, trei linguri cu iaurt, o linguriţă cu miere, sare şi piper după gust, după reţeta specialiştilor americani. După o asemenea salată, puteţi consuma un meniu italian pe bază de paste sau chiar o pizza.
O cafea neagră ţine şi ea la distanţă diabetul de tip 2. Specialiştii de la Harvard, care au constatat că persoanele care obişnuiau să consume aproximativ şase ceşti cu cafea neagra pe zi (ceşti, nu căni!) au redus riscul apariţiei diabetului cu 54%. Explicaţia acestei "minuni" este aceea că potasiul, magneziul şi antioxidanţii din cafea ajută celulele organismului să absoarbă zahărul. În plus, cafeina are efect de revigorare a organismului.
Un alt truc este somnul de noapte de peste şase ore. Studii anterioare au demonstrat că persoanele private de somnul nocturn – fie că nu dorm suficient, fie că nu au un somn bun – riscă să facă hipertensiune. Acum, specialiştii americani au constatat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte prezintă r