Folosite în trecut de populaţia săracă, aceste produse aparent lipsite de rafinament sunt azi tot mai căutate, datorită numeroaselor beneficii pentru organism. Ele asigură un aport optim de vitamine, de minerale, de acizi graşi şi de fibre.
De cele mai multe ori, asociem cerealele integrale cu produsele de tip muesli pentru micul dejun. În realitate, grupa cerealelor integrale include toate produsele obţinute din seminţe complete („whole grains", în limba engleză): pâine sau paste din făină integrală, orez brun sau sălbatic, popcorn, muesli din grâu, din ovăz sau din secară integrală. Aşa cum uleiul extravirgin conţine mai mulţi nutrienţi decât cel rafinat, şi aceste produse păstrează toate beneficiile nutriţionale conferite de seminţele întregi.
Au în plus tărâţe şi germeni
Un bob de cereală este format din trei structuri principale: germenul sau embrionul, endospermul sau partea amidonoasă şi coaja sau tărâţa. Produsele integrale păstrează toate aceste componente, în vreme ce produsele rafinate conţin doar partea amidonoasă. Făina neagră se face din endosperm şi dintr-o parte din tărâţe, dar nu conţine germeni.
Ce aduc în plus germenii sunt vitamine din complexul B, E, dar şi fier şi acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. Punctul forte al tărâţelor stă în conţinutul de fibre. Acestea stimulează tranzitul intestinal. Prin procesul de rafinare, cerealele au o viaţă mai lungă (fiind lipsite de grăsimile cu risc de râncezire) şi o textură mai fină, dar şi o calitate nutriţională mai proastă. Unele produse rafinate pot fi îmbogăţite cu vitamine şi cu minerale, dar sunt totuşi lipsite de fibre.
Previn constipaţia şi obezitatea
Consumul regulat de cereale integrale previne constipaţia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism şi la reglarea pH-ului intestinal. Responsabile de aceste efecte sunt fibrele insolu