Temperarea consumului scoate la iveala primele semne de vulnerabilitate a retailului alimentar modern in fata crizei: cresterea nu a mai fost in primul trimestru numitorul comun al afacerilor marilor retele de magazine.
Chiar si retailul alimentar inregistreaza scaderi pe anumite segmente, pe fondul crizei, insa operatorii de profil nu se arata ingrijorati de situatia de pe piata, potrivit reprezentantului AMRCR (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) Adrian Manolache.
Retelele de hipermarketuri si magazinele cu discount sunt singurii jucatori care au comunicat cresteri de vanzari in primele trei luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce pe segmentul cash & carry se vorbeste de un declin al vanzarilor in volum, iar supermarketurile refuza sa dea detalii privind dinamica in T1.
Criza se resimte in hipermarketuri mai ales la rafturile de electronice si electrocasnice, iar la restul produselor segmentul superior de pret este cel mai afectat pana acum de inrautatirea conditiilor economice, spun companiile de profil.
Marci mai ieftine, portii mai mici
"O tendinta noua in acest an, care poate fi pusa pe seama aparitiei efectelor crizei, este orientarea clientilor catre marcile mai ieftine si catre portiile mai mici", a afirmat Eugen Zbarcea, directorul Provera, centrala de achizitii a retelelor Cora si Profi. El a precizat ca vanzarile celor doua companii au inregistrat totusi o crestere in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din 2008.
In ultimii ani, cand cresterea consumului a sustinut puternic dezvoltarea comertului cu bunuri de larg consum cu ritmuri anuale de 15-20%, principala tendinta pe piata a fost orientarea consumatorilor catre segmentele superioare de pret.
Zbarcea a mai precizat ca intoarcerea consumatorilor la produsele de baza, de prim pret, este o tendinta dovedita