Inflamaţia amigdalelor, provocată de infecţia cu un virus sau cu o bacterie, poate fi tratată asociind medicamentele alopate cu remedii din natură.
Afecţiunea este mai întâlnită la copii, dar poate să apară şi la adulţi. Semnele de boală sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale unei răceli, debutând cu frisoane şi cu migrene, la care se adaugă tulburările de înghiţire. Netratată, amigdalita poate lăsa sechele toată viaţa.
Carul zânelor, antibacterian
O plantă mai puţin cunoscută, carul zânelor, are efect antibacterian şi calmează durerile provocate de inflamaţiile amigdalelor. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite la o cană cu 250 ml de apă. Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, se filtrează, apoi se bea călduţ.
Tratamentul cu acest decoct se recomandă în tratarea infecţiilor cu stafilococi, în răceli şi în inflamaţiile localizate la nivelul bronhiilor. Efectele terapeutice ale plantei se datorează carlininei, o substanţă care distruge stafilococii, chiar şi pe cei rezistenţi la antibiotice, susţin specialiştii.
Combinaţie cu efect calmant
Un ceai foarte eficient pentru calmarea durerilor de amigdale se prepară din flori de soc, de mentă şi de coada-şoricelului. Folosite împreună, aceste plante au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă.
Inflamaţia se retrage treptat şi durerile încetează dacă bolnavul bea câte doi litri de infuzie pe zi. Ceaiul se prepară din trei linguri de amestec de plante la un litru de apă fierbinte. După 10 minute, se strecoară şi se bea călduţ, îndulcit cu miere.
Oţetul de mere dezinfectează gâtul
Un adevărat balsam pentru gât, având efecte antibacteriene şi calmante, se prepară dintr-o cană cu ceai de salvie în care se pun două linguriţe de oţet de mere. Se bea câte o cană de ceai, îndulcit cu o linguriţă de miere, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp