Cu excepţia Africii Subsahariene, hrana în exces reprezintă un risc mai serios pentru sănătatea populaţiei decât lipsa acesteia, se arată într-un studiu publicat în “The Lancet” şi citat de The Telegraph.
Pretutindeni în lume, a existat un real succes în ce priveşte combaterea malnutriţiei, rata mortalităţii scăzând cu două treimi din 1990, la mai puţin de un milion de persoane până în 2010.
Cu toate acestea, din cauza faptului că oamenii consumă mai multă hrană şi fac mai puţine exerciţii fizice, tendinţa de îngrăşare a devenit răspândită în toată lumea.
Doctorul Majid Ezzati, unul dintre autorii studiului, spune : “Am trecut, de acum douăzeci de ani, când oamenii nu aveau ce să mănânce, la o lume în care prea multă hrană şi prea nesănătoasă – chiar şi în ţările în curs de dezvoltare – ne îmbolnăveşte”.
Între 1990 şi 2010, speranţa de viaţă la naştere, la nivel global, a crescut cu cinci ani. Un bebeluş de sex masculin născut în 2010 poate trăi până la vârsta de aproximativ 67 de ani, în timp ce fetele pot ajunge să trăiască până la 73 de ani.
Cu toate acestea, oamenii petrec ultimii ani din viaţă având o stare de sănătate precară, din cauza creşterii numărului de boli provocate de obezitate, inclusiv a diabetului de tip II, a bolilor cardiace şi a cancerului.
Doctorul Cristopher Murray, directorul Institutului de Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington, susţine că “puţini oameni sunt perfect sănătoşi. În schimb, pe măsură ce înaintează în vârstă, se îmbolnăvesc”, iar aceste aspecte au avut “implicaţii profunde pentru sistemul de sănătate, în ce priveşte stabilirea priorităţilor”.
În Marea Britanie, speranţa de viaţă a bărbaţilor a crescut, din 1990 şi până în 2010, de la aproape 73 de ani la peste 77 de ani, iar la femei ajunge până la aproape 82 de ani.
Moartea oricărei persoane poate fi provoc