Smithfield a deschis la Vinga o fabrică de nutreţuri. Smithfield a construit cu 30 de milioane de euro una din cele mai moderne fabrici de din lume. Lucrările au demarat în 2006 şi au durat 18 luni, interval în care au fost perioade când s-a lucrat şi 24 de ore. Sistemul de prelucrare este în totalitate automatizat, de la intrarea cerealelor în fabrică şi până la ieşirea produsului finit. „Stocăm cerealele în cele patru silozuri de 40 de mii de tone.
De acolo sunt transportate automat în moară, apoi tot automatizat sunt combinate cu nutreţurile şi vitaminele, după care se prelucrează produsul final”, a spus managerul fabricii de la Vinga, Sergiu Moldovan.
În formă finală, nutreţurile cu care sunt hrăniţi porcii sunt sub formă de granule uscate şi conţin aproximativ 70 la sută cereale, 20 la sută şrot de floarea soarelui şi zece procente minerale cu vitamine. La fabrica Smithfield lucrează 17 oameni care coordonează întreaga activitate de pe calculator.
La ora actuală, nu se lucrează la capacitate maximă şi sunt procesate 600 de tone pe săptămână, ceea ce înseamnă 7,5 la sută din capacitatea totală.
O nouă fermă de scroafe
Smithfield deţine la ora actuală un efectiv de aproximativ 500.000 de porci şi intenţionează să ajungă la un efectiv de cel puţin 700.000 de suine. Odată cu creşterea numărului de capete de porci, societatea americană va creşte şi producţia fabricii, iar în acest sens va deschide în Timiş, în zona Gătaia, încă o fermă de scroafe de zece mii de capete. În momentul de faţă Smithfield deţine în Timiş şi Arad 35 de ferme şi 14 în curs de autorizare.
„Am ajuns aici la un nivel de investiţii de 600 de milioane de dolari şi până la sfârşitul anului 2010 vrem să atingem 1,2 miliarde de dolari, dar numai în cazul în care există stabilitate economică”, a spus directorul g