de SIMONA CHIRIAC DICTIONAR GASTRONOMIC Ridichea este o planta anuala din familia cruciferelor cu radacina rotunda sau conica alungita, carnoasa, cu tulpini inalte de 70-90 de centimetri si frunze mari, adanc crestate. (Dictionar Enciclopedic Roman - Editura Politica, Bucuresti 1966)
Dragii mei, doua sunt povestile care mi-au fascinat copilaria. Mi le citise doamna educatoare la gradinita si, poate, pentru ca au fost primele, mi-au ramas adanc intiparite in memorie. Una dintre ele era povestea cu turtita, cealalta avea ca personaj principal o ridiche uriasa. Era atat de mare, incat toti membrii familiei s-au chinuit sa o scoata din pamant. Si pentru ca ei nu erau de ajuns, au cerut si ajutorul cainelui, pisicii si soricelului. Cel mai mult ma amuza atunci cand ma gandeam cum tragea cainele de coada pisicii, iar pisica de cea a soricelului. Nu trebuie sa va mai spun, ca am tot cautat, ani la rand, in gradina bunicului, o astfel de ridiche. In cazul in care as fi gasit una, nu cred ca l-as fi tras pe Grivei de coada. Cu siguranta nu ar fi inteles scopul nobil care ma anima, si m-ar fi muscat. Mai bine ca nu a dat o astfel de bucurie si peste mineâ¦
Si daca tot vorbim despre ridichi, specia cea mai impunatoare creste in Japonia si poarta numele de Daikon. In mod normal are 35 de centimetri in lungime si 10 centimetri in diametru. Asta nu inseamna ca nu sunt si specimene mai mari. Aceasta ridiche poate fi consumata atat cruda, cat si fiarta. Coaja este un pic crocanta, iar gustul este piperat. Poti scapa insa de iuteala daca ii cureti coaja. Cu siguranta japonezii stiu pe propria piele ca nu trebuie sa mananci prea multe ridichi la o masa. Te poti trezi oricand cu urticarie.
SALATA CU RIDICHI SI SOS DE TARHON
INGREDIENTE: 3 andive mai mari, o cana cu rondele de ridichi rosii, 6 feliute de sunca (bacon), o legatura de patrunjel, un ou