Braşovenii, şi românii în general, încă nu au o educaţie aleasă în privinţa vinurilor pe care le consumă. Cei mai mulţi dintre noi alegem o sticlă de vin după culoare şi după preţ, preferând soiurile româneşti tradiţionale. Nu e de mirare că cele mai mari consumuri înregistrate au fost la vinurile dulci, albe.
Grasa de Cotnari, cea mai consumată
„Cele mai mari consumuri au fost înregistrate în zona vinurilor româneşti de retail. Dacă ar fi să ne luăm după o statistică a anului trecut, cel mai băut vin din România a fost Grasa de Cotnari, de la Cotnari. Este un vin dulce. Într-un fel sau altul, nu este un lucru foarte normal”, ne-a mărturisit Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuţi somelieri din România. Topurile de consum se fac în urma unor statistici pe care specialiştii în economie le întocmesc în baza cifrelor înaintate de producători.
„A bea vin dulce cu
friptură e ca şi cum ai mânca omletă cu
bomboane de mentă”
Nedelea ne explică şi de ce nu este bine să bem un vin dulce la fiecare masă. „Există standardele din domeniu, standarde create, bineînţeles, de oameni. Vinul este un aliment şi, după cum se ştie, unele vinuri se potrivesc cu anumite mâncăruri. A bea vin dulce cu friptură e ca şi cum ai mânca omletă cu bomboane de mentă. Conform definiţiei, vinul este băutura produsă din fermentaţia strugurilor. Orice altceva nu este vin. Aşa că dacă vrem să vorbim despre un vin adevărat, nu vorbim despre cel făcut din araci de vie, sârmă sau aşa mai departe. Grasa de Cotnari este OK., este un vin cu care trebuie să ne mândrim, însă trebuie să-l punem la locul care trebuie. Este un vin alb dulce, care se poate consuma de regulă în zona desertului. Tocmai de aceea este mai puţin interesant să-l bem de la începutul până la sfârşitul mesei”.
Cum alegem
un vin bun?
„Vinul trebuie să-l ale