Bună dimineaţa la Moş Crăciun! Am bătut în poartă la tanti Tuţa Mazăre o dată cu fătucile care colindau… “Sub foiţa fagului,/ Sub cetina bradului.” Acolo, la Rucăr, pe Râuşor în sus, la “Casa Rucăreană” – gospodărie aşezată, gata să-şi primească oaspeţii – am stat la sfat şi am răscolit jarul poveştilor cu Georgeta lu’ Alexoi de pe mal, zis şi Alifie, cu Ana lu’ Nichi Vorovenci, directoarea liceului din Rucăr, cu Mihaela Tarbă, de la “Floare de Colţ”, din Dragoslavele, cu alte neamuri şi surori…
În uşa deschisă, ceata de fete duce colindul mai departe: “… Sub cetina bradului,/ E o mică mititică,/ E Maria frumuşică./ Ea plângea şi suspina/ Că şi-a pierdut coroana./ Taci, Maria, nu mai plânge!/ Căci coroana ţi-am găsit-o,/ Dar nu vreau ca să ţi-o dau,/ Că ai fraţi încoronaţi/ Şi surori cu gălbiori…” Gazda şi oaspeţii ei se-alătură cântării. Vocile de copile sunt întărite de cele ale femeilor. Cu ochii minţii, vezi grupul din uşa deschisă lărgindu-se, pare că sunt mai multe fetiţe, ca-ntr-o fotografie veche, dintr-o iarnă de demult. “Busuioc verde pe masă/ Rămâi gazdă sănătoasă,/ Cu-ai tăi fraţi, cu-ai tăi părinţi,/ Ai lui Dumnezeu să fiţi”…
Legaţi cu firişoarele sufletuluiGazda împarte dulciuri şi fructe colindătorilor. “În noaptea de Ajun, abia aşteptăm să treacă de miezul nopţii, să vină copiii şi să strige pe la porţi, pe sub ferestre: «Bună dimineaţa la Moş Crăciun!». Punem ce avem în ciururi – aşa e obiceiul –, covrigi, mere, cozonac, gogoşi…” – începe a ne povesti tanti Tuţa. Apoi, Mihaela Tarbă completează: “Familiile care nu erau înstărite, ca să nu se facă de ruşine în sat, aşteptau copiii cu cartofi fierţi sau copţi în vatră, peste care puneau unt de casă. Bunica mea făcea, în Ajun, o plăcintă bună, cu urdă şi stafide. Împărţea şi vecinilor din ce pregătea. Este o reţetă foarte veche, care se prepară numai cu produse de casă. Mu